Top
Waar moet je opletten bij de aanschaf van een fietsendrager
fade
4728
post-template-default,single,single-post,postid-4728,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo kies je de perfecte fietsendrager

Keuzewijzer fietsendragers

Zo kies je de perfecte fietsendrager

Het zachte lenteweer leent zich perfect voor een ontspannende fietstocht. In een echt fietsland als Nederland vind je duizenden fietsroutes verspreid over het hele land. Als je ook buiten jouw eigen woonplaats de mooiste plekjes van Nederland wilt ontdekken, kan je niet zonder een goede fietsendrager. Er zijn veel verschillende modellen fietsendragers beschikbaar in onze shop, maar hoe kies je nu de juiste? En wist je al dat je niet altijd een trekhaak nodig hebt voor een fietsendrager?

 

Waar moet je opletten bij het kopen van een fietsendrager

Wanneer je een fietsendrager wilt aanschaffen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Hoe bevestig je de fietsendrager op de auto (moet je hem op de trekhaak bevestigen of niet).
 • Wat is het maximale draaggewicht van de fietsendrager.
 • Hoeveel fietsen kan je tegelijk vervoeren.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze lopen we in dit artikel door alle bovenstaande punten heen en geven we je nog andere praktische tips en de bespreken we de regelgeving in Nederland.

 

Bevestiging op de auto

Er zijn drie type bevestigingen: de trekhaak, het dak en de achterklep. Wanneer je een trekhaak hebt, kun je het beste kiezen voor een fietsendrager op de trekhaak. Dit is de meest eenvoudige en snelle bevestiging. Heb je geen trekhaak, dan heb je de keuze tussen een fietsendrager op de achterklep of een dakdrager. We nemen iedere type bevestiging voor je onder de loep.

 

Fietsendrager op de trekhaak

Voor de trekhaak heb je twee verschillende type fietsendragers: trekhaak fietsendragers met fietsbevestiging aan het frame en een fietsendrager met bevestiging aan de wielen en frame. Bij het eerste type frame zijn de fietsen alleen met het frame aan de drager bevestigd. Je moet hier dus zelf de wielen vastzetten met een spanband of een stevig touw. Zet je de wielen niet vast, dan klappen ze tegen de auto of tegen elkaar en ontstaat er schade. Het voordeel van deze dragers is dat je ze makkelijk op de auto zet en je ze klein en compact opbergt, zodat je de drager gewoon in de kofferbak kunt meenemen als je deze niet gebruikt.

 

Op een fietsendrager waar je de fietsen aan de wielen en het frame bevestigt, vervoer je de fietsen het stabielst. De wielen staan vast in een wielgoot, waardoor ze niet heen en weer kunnen bewegen tijdens het rijden. Let bij de aanschaf van dit type fietsendrager goed op de bandbreedte. De wielen moeten namelijk goed in de goot passen.

 

Een fietsendrager op de trekhaak blokkeert de achterklep. Als je hierin bijvoorbeeld fietstassen of eten drinken voor onderweg in meeneemt kun je hier moeilijk bij. Een kantelbare fietsendrager verhelpt dat probleem. Wanneer je de fietsen van de drager hebt gehaald, kantel je de drager eenvoudig naar voren en zit hij de achterklep niet meer in de weg.

 

Fietsendrager op de achterklep

Ook zonder trekhaak neem je de fietsen mee op een fietsendrager. Hiervoor zijn er speciale fietsendragers die je op de achterklep bevestigt. De drager bevestig je door middel van stevige spanbanden en buizen op de achterklep, zonder dat je de lak beschadigt. De fietsen bevestig je aan het frame, dus de wielen moet je vastzetten met een stevig touw of een spanband. Het voordeel van een fietsendrager op de achterklep is dat je de achterklep gewoon kunt blijven gebruiken.

 

Dakdrager

Voor de bevestiging van een dakdrager heb je dakdragerstangen nodig waarop je de dakdrager bevestigt. Ook bij de dakdrager zijn er twee manieren waarop je de fiets op de drager kunt bevestigen: aan de voorvork of aan het frame. Het eerste type is vooral bedoeld voor sportfietsen (racefietsen en mountainbikes), omdat je hier het wiel eenvoudig in en uit kunt halen. Gebruik voor normale fietsen een dakdrager waar je de fiets aan het frame bevestigt. Let er bij de aankoop goed op tot welke buisdikte en voor welke framevormen de drager geschikt is. Daarnaast is het voor beide type dakdragers belangrijk dat de wielgoot de juiste bandbreedte heeft.

 

Aantal fietsen

Hoeveel fietsen je op de fietsendrager kunt vervoeren is afhankelijk van de ruimte en het maximale draaggewicht. De fietsendrager moet namelijk genoeg bevestigingspunten hebben voor het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Ook heeft het draaggewicht invloed op het aantal fietsen dat je kunt vervoeren. Bij sommige fietsendragers staat het maximale draaggewicht per fiets aan gegeven, bij andere het totale maximale draaggewicht.

 

Elektrische fiets op de fietsendrager

Elektrische fietsen zijn door de accu en motor zwaarder dan een gewone fiets. Wanneer je elektrische fietsen op een fietsendrager wilt vervoeren, moet het maximale draaggewicht van de fietsendrager hoger zijn. Voor elektrische fietsen voldoet een maximaal draaggewicht tussen de 25 kilo en 30 kilo.

 

Regels voor fietsendragers in Nederland

In Nederland zijn er een aantal belangrijke regels voor fietsendragers. Houd rekening met de volgende regels die door de overheid zijn bepaald:

 • De fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter uitsteken aan beide kanten van de auto.
 • Scherpe delen mogen niet uitsteken, zowel aan de achterkant als zijkant.
 • Het kenteken en de achterlichten moeten volledig zichtbaar zijn.
 • Zijn het kenteken en de achterlichten niet volledig zichtbaar, dan ben je verplicht een verlichtingsbalk met kentekenhouder op de fietsendrager te monteren.
 • Het totale gewicht van de fietsen mag niet hoger zijn dan de kogeldruk van de auto.

Andere handige tips

 • Lees altijd de handleiding door voor je de fietsendrager op de auto monteert.
 • Gebruik een slot voor de fietsendrager.
 • Haal losse onderdelen en accessoires van de fiets af als je ze op een fietsendrager vervoert (fietstassen, afneembare fietsmand of fietskrat, etc.).

Met de informatie uit deze keuzewijzer wordt het nog eenvoudiger om de perfecte fietsendrager te kiezen. Zo trek je er veilig op uit en geniet je onbezorgd van de fietstocht.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.