Top
Beginnen met mountainbiken: dit heb je nodig - 5 praktische tips
fade
4582
post-template-default,single,single-post,postid-4582,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Beginnen met mountainbiken: dit heb je nodig

Beginnen met mountainbiken

Beginnen met mountainbiken: dit heb je nodig

Wil jij beginnen met mountainbiken? Mountainbiken is een ruige sport die veel conditie, kracht en techniek vraagt. Tijdens het fietsen over woelige bospaden en steile bergweggetjes is het belangrijk dat je scherp en alert blijft. Een goede uitrusting helpt je daarbij. Lees hier wat je nodig hebt wanneer je voor het eerst op de mountainbike stapt.

 

Waarom mountainbiken

Mountainbiken doe je lekker in de natuur. Je kunt, terwijl je ploetert door de modder, je hoofd even leeg racen. Daarnaast is mountainbiken goed voor je conditie. Het fietsen over de steile en gekronkelde paden vraagt veel van het uithoudingsvermogen. Hoewel het in het begin nog een beetje eng is om van een steil bospad af te scheuren, verleg je iedere keer weer je grenzen en draai je over een tijdje je hand niet meer om voor een los liggende kei of tak. Een ander voordeel van mountainbiken is dat je het samen met een vriend of vriendin kunt doen, maar ook alleen een tocht kunt maken. Mountainbiken is een sport met pit en biedt veel uitdaging en afwisseling!

 

Beginnen met mountainbiken

Wil jij ook graag scheuren door de ruige natuur en beginnen met mountainbiken? In Nederland vind je heel veel mountainbike trails. Hier kan je ongestoord fietsen over een parcours in het bos. Je hebt dan wel een goede uitrusting nodig. Deze bestaat uit een mountainbike fiets, fietskleding en fietsschoenen, een helm, reparatieset, bidon, fietscomputer en verlichting.

 

Mountainbike kleding

De outfit van een mountainbiker bestaat uit een fietsshirt, fietsbroek met zeem, handschoentjes, een bril (tegen het opspattend vuil) en een helm die je beschermt wanneer je valt. Wanneer het koud is of wanneer regent draag je arm- en beenstukken. Deze houden je droog en warm.

 

Pedalen

Veel mountainbikers fietsen met klikpedalen, hiervoor gebruiken ze speciale fietsschoenen met schoenplaatjes. Aangezien het best lastig is om in en uit het pedaal te klikken, is het verstandig om dit van te voren te oefenen of de eerste paar keer met platformpedalen en gewone sportschoenen te fietsen.

 

Overige basisuitrusting

Ook is het verstandig om een reparatieset mee te nemen. De banden van een mountainbike zijn steviger dan een gewone fietsband, maar er bestaat altijd een kans op lekrijden. Neem een bandenplakset en wat klein gereedschap mee in een zadeltasje. Deze hang je onder het zadel en daardoor vergeet je ze nooit mee te nemen. Monteer een bidonhouder op het frame en neem hier een gevulde bidon in mee. Mountainbiken is intensief en je moet goed drinken, zodat je niet uitdroogt. Met een fietscomputer meet je de afstand, tijd en snelheid. Er zijn verschillende fietscomputers op de markt: van heel basic tot super uitgebreid. Ten slotte bevestig je verlichting op de fiets. Bij slecht weer of als het donker is, ben je hiermee beter zichtbaar.

 

Onderhoud mountainbike

Maak je mountainbike na het fietsen goed schoon. De modder en het zand tasten de verschillende onderdelen van de fiets aan. Door hem goed te onderhouden gaat de fiets langer mee en heb je er meer plezier van. Lees hier hoe je de mountainbike onderhoudt.

 

Met deze eerste handvaten ga jij goed voorbereid op pad. Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met ons en laat een reactie achter.

 

1Bericht
  • Stefaan Dewitte

    Bedankt voor deze fantastische post die heel behulpzaam is voor mij. Ik zou graag je mening willen vragen. Ik las op allesoveralles over hoe je met mountainbiken kan beginnen, is dat echt zo gemakkelijk en welke start mountainbike fiets zou u aanraden? Bedankt, Stefaan

    10 april 2019 at 17:52 Beantwoorden

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.