Top
De dag van de fietsverlichting - Val op!
fade
5019
post-template-default,single,single-post,postid-5019,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De dag van de fietsverlichting

Dag van de fietsverlichting

De dag van de fietsverlichting

Op zaterdag 28 oktober is het de Dag van de Fietsverlichting. Deze landelijke campagnedag valt samen met de dag waarop de wintertijd ingaat. Met verschillende acties wordt het belang van goede fietsverlichting nog een keer uitgelicht. Een groot deel van de fietsers fietst namelijk met onvoldoende verlichting in het donker.

 

De Dag van de Fietsverlichting

De Dag van de Fietsverlichting is ontstaan uit een samenwerkingen tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de politie, VVN, ANWB, provinciale en lokale overheden, TeamAlert, Fietsersbond, BOVAG en RAI Vereniging. Tijdens deze dag zijn er in het hele land verschillende acties die fietsers nog alerter moeten maken op hun fietsverlichting.

 

Onvoldoende verlichting

Ruim 36 procent van de fietsers in Nederland fietst met onvoldoende verlichting. Dat meldt de RAI vereniging op basis van onderzoek van Rijkswaterstaat (RWS). In de grote steden heeft zelfs 47 procent van de fietsers zijn verlichting niet op orde. Goede fietsverlichting geeft je niet alleen een goed zicht op de weg, maar het helpt ook ongelukken te voorkomen. De Dag van de Fietsverlichting valt samen met de dag waarop de wintertijd ingaat. De dagen worden dan korten en dan is het nog belangrijker dat je je fietsverlichting op orde hebt.

 

Welke fietsverlichting is verplicht

Je moet een voorlicht en een achterlicht hebben. Ook moet je fiets reflectoren hebben op de achterkant, trapper en de wielen of banden. Losse lampjes zijn toegestaan. Deze mag je op de fiets bevestigen of op je jas of tas. Wel moeten ze goed zichtbaar zijn. Verder mag het licht niet knipperen en moeten de lampen recht vooruit of achteruit schijnen. Wanneer je je reflectoren niet op orde hebt, loop je het risico op een boete van €35,-. Bij onjuiste verlichting krijg je een boete van €55,-.

 

Het belang van goede verlichting

Als een auto 50 kilometer per uur rijdt heeft hij gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen, bij 90 kilometer per uur is dat 64 meter en bij 120 kilometer per uur is dat 102 meter. Wanneer je fiets is uitgerust met de juiste reflectoren en verlichting val je eerder op voor andere weggebruikers. Daarmee verlaag je het risico op een ongeval met 17 procent!

 

Meer controle

Vanaf 29 oktober gaat de politie scherper controleren op fietsverlichting. Zorg dus dat je je verlichting op orde hebt. Daarmee voorkom je een boete en loop je minder risico op een ongeval. Wil je verzekerd zijn van de beste fietsverlichting? Bekijk dan ook onze fietsverlichting test.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.