Top
Tips bij de aankoop van een elektrische fiets - waar moet je op letten
fade
4680
post-template-default,single,single-post,postid-4680,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Tips bij de aankoop van een elektrische fiets

Elektrische fiets kopen waar op letten

Tips bij de aankoop van een elektrische fiets

De elektrische fiets wordt steeds populairder in Nederland. Veel mensen ontdekken de voordelen van deze fiets met trapondersteuning. En omdat fietsfabrikanten de elektrische fiets een steeds moderner uiterlijk geven, heeft hij al lang geen suf imago meer. Wil je deze zomer genieten van lange ontspannen fietstochten door de natuur of nooit meer last hebben van tegenwind als je naar je werk fietst, maar vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen alle verschillende modellen? Lees dan verder, want wij geven je een uitgebreid aankoopadvies.

 

Type elektrische fietsen

Tegenwoordig heeft bijna iedere fietsfabrikant een lijn met elektrische fietsen. De prijsverschillen tussen de modellen kunnen soms enorm verschillen. Dat heeft vaak te maken met kwaliteit, materiaalgebruik en type accu en motor. Het is lang niet altijd nodig om te kiezen voor het duurste model. Welk model je nodig hebt is afhankelijk van hoe je de fiets gebruikt en natuurlijk van persoonlijke voorkeuren.

 

Hoeveel kilometer gaat de accu van een elektrische fiets mee?

De motor van de elektrische fiets werkt op een accu. De actieradius van de accu bepaalt hoe lang de accu meegaat. Hoe hoger de actieradius en het aantal watturen (Wh) zijn, hoe meer kilometers je met een volle accu kunt fietsen. Daarnaast heeft de mate van trapondersteuning invloed op de accuduur. Hoe meer trapondersteuning je gebruikt, hoe sneller de accu leegloopt. Elektrische fietsen met een accu met een hoog aantal watturen hebben een hogere aanschafprijs. Gebruik je de fiets vooral voor korte ritjes naar het werk of het dorp of de stad, dan voldoet een accu met een lagere actieradius en watturen prima. Gebruik je de fiets voor lange fietstochten, kies dan voor een accu met een hogere actieradius en een hoog aantal watturen.

 

De plek van de accu

Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu onder de bagagedrager. Hierdoor is hij makkelijk uitneembaar en verberg je hem eenvoudig wanneer je een paar fietstassen op de bagagedrager monteert. Sommige fabrikanten plaatsen de accu in het frame. Het zwaarte punt van de elektrische fiets ligt dan in het midden en de kans op diefstal is kleiner. De plek van de accu heeft geen invloed op de actieradius.

 

Een vaste of uitneembare accu

Een uitneembare accu heeft veel voordelen ten opzichte van een vaste accu. Een vaste accu kun je niet in huis opladen. Je moet dus stroomvoorziening hebben in de garage of schuur. Een uitneembare accu kun je overal mee naartoe nemen en overal waar stroom is opladen. Dat is vooral handig wanneer je een dagje op de fiets weggaat, maar ook in de winter. De accu van een elektrische fiets moet je namelijk altijd in een omgeving op kamertemperatuur opladen.

 

De motor van een elektrische fiets

Er zijn drie type motoren: een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor. Ieder type motor heeft zijn voordelen en nadelen. We zetten ze op een rijtje.

 

Voorwielmotor

Voordelen: Een voorwielmotor zit in de as van het voorwiel en valt daardoor minder op. Daarnaast is dit type motor goedkoper dan een middenmotor of achterwielmotor.

 

Nadelen: Het zwaarte punt van de fiets zit in het voorwiel. Dit zorgt ervoor dat de fiets zwaarder stuurt. Een voorwielmotor trekt je als het ware vooruit en geeft daardoor het minst natuurlijke gevoel van fietsen. Ook is een voorwielmotor minder krachtig dan een achterwielmotor of middenmotor.

 

Middenmotor

Voordelen: De middenmotor zit bij de trapas. Hierdoor ligt het zwaarte punt van de fiets in het midden en heb je meer stabiliteit tijdens het fietsen. Een middenmotor drijft de pedalen in plaats van de wielen aan, waardoor je een natuurlijker gevoel van fietsen hebt.

 

Nadelen: De middenmotor maakt meer geluid dan een voorwiel- of achterwielmotor. Dit komt door de tandwielen die niet in een voorwiel- of achterwielmotor zitten. Het ratelende geluid kan bijvoorbeeld storend zijn wanneer je wilt praten met je fietspartner.

 

Achterwielmotor

Voordelen: Net als bij de voorwielmotor zit de achterwielmotor in de as van het wiel verwerkt. De aandrijving komt nu vanuit het achterwiel, net als bij een normale fiets. Daardoor heb je het meest natuurlijke fietsgevoel. De achterwielmotor is de krachtigste type motor.

 

Nadelen: Elektrische fietsen met dit type motor hebben altijd een open kettingkast met derailleurversnelling en nooit een naafversnelling. Dit vraagt om meer onderhoud aan de ketting.

 

Een elektrische fiets kiezen

 

Wanneer je een elektrische fiets kiest is het dus belangrijk om je het volgende af te vragen:

  • Hoeveel kilometer moet een volle accu meegaan?
  • Heb ik stroomvoorziening in mijn garage op schuur?
  • Wat voor type motor heb ik nodig?

 

Als je deze vragen hebt beantwoord en de eerder genoemde informatie meeneemt bij de aankoop weet je zeker dat je een elektrische fiets kiest die aansluit bij al jouw wensen en behoeften. Je hoeft nog alleen maar de juiste maat te bestellen en je kunt dit fietsseizoen genieten van jouw gloednieuwe elektrische fiets.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.