Top
Fietsonderhoud: maak je fiets klaar voor de zomer
fade
5081
post-template-default,single,single-post,postid-5081,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Maak je fiets klaar voor de zomer

Maak je fiets zomerklaar

Maak je fiets klaar voor de zomer

Een lange fietstocht door het prachtige Nederlandse landschap op een zonnige dag, binnenkort kan het weer. De temperaturen stijgen, de eerste krokussen komen boven de grond en de winter maakt langzaam plaats voor de lente. Wil jij onbezorgd van je fiets genieten? Geef deze dan een grote onderhoudsbeurt. Dit kun je bij de fietsenmaker doen, maar je kunt het ook zelf.

 

De fiets schoonmaken

Maak de fiets aan het begin van het fietsseizoen helemaal schoon. Stofdeeltjes, pekel en ander vuil tasten de onderdelen en de lak aan. Door je fiets één tot twee keer per jaar een poetsbeurt te geven, verleng je de levensduur. Het schoonmaken van je fiets doe je als volgt:

 1. Het vuil verwijder je met een zachte borstel en een sopje. Voor de moeilijk bereikbare plekken gebruik je een tandenborstel.
 2. Borstel niet te hard anders beschadig je de lak.
 3. Spuit de fiets af met een zachte waterstraal. Gebruik hiervoor een tuinslang, nooit een hogedrukspuit. Een harde straal spuit het water en vuil in de lagers en beschadigt deze.
 4. Maak de fiets droog met een schone doek.

 

De bewegende onderdelen

Controleer alle bewegende onderdelen. Denk hierbij aan de ketting, tandwielen, remmen, kabels en versnellingen.

 

De ketting en tandwielen

Met vuil tast de fietsketting aan. Maak de ketting schoon met kettingreiniger en een kettingborstel. Hiermee haal je het vuil tussen de schakels vandaan. Maak met een tandwielborstel de tandwielen schoon. Als alles schoon is, smeer je de ketting in met kettingolie.

 

Kettingspanning

Controleer of je ketting strak genoeg staat gespannen. Een slappe fietsketting loopt van de tandwielen en een te strakke ketting beschadigt de schakels. Je kunt eenvoudig controleren of je fietsketting de juiste spanning heeft. Trek de ketting aan de boven kant omhoog en onder omlaag. Deze uitsparing moet ongeveer 1 centimeter zijn. Als dit niet het geval is moet je hem opnieuw spannen.

 

Remmen

De remmen brengen je tot stilstand. Het is daarom belangrijk dat deze goed staan afgesteld. Remt je fiets stroef of sta je niet direct stil, dan moet je deze opnieuw afstellen. Dit doe je als volgt:

 1. Draai de borgmoer van de voorrem los.
 2. Knijp de remgreep tot de helft in. De stelbout draai je los tot het wiel blokkeert.
 3. Laat de rem los. Het wiel moet nu vrij kunnen draaien.
 4. Als dit niet het geval is draai je de stelbout een stukje terug.
 5. Draai de borgmoer weer vast.

 

Naafversnelling

Een naafversnelling heeft een schakelunit bij de achteras zitten. Hier kun je controleren of de versnelling goed staat afgesteld. We maken onderscheid tussen een naafversnelling met drie versnellingen of met zeven of acht versnellingen.

 

Drie versnellingen Naafversnelling-3

 1. Zet de fiets in de tweede versnelling.
 2. Controleer of het gele balkje op de schakelunit tussen de twee witte strepen zit.
 3. Als dit niet het geval is draai je het moertje los dat tegen de schakelunit zit. Dit is de plek waar de kabel de unit in gaat.
 4. Draai nu aan de stelschroef totdat het gele balkje weer tussen de strepen zit.
 5. Het moertje draai je weer vast.

 

Zeven of acht versnellingennaafversnelling-7-8

 1. Zet de fiets in de vierde versnelling.
 2. Controleer bij de schakelunit of de twee gele strepen of rode strepen recht tegenover elkaar staan.
 3. Indien dit niet het geval is draai je aan de stelschroef tot ze tegenover elkaar staan.

 

Derailleurversnelling

Het afstellen van een derailleurversnelling is eenvoudiger. Wel is het verstandig om je fiets op te hangen. Zo kan je met één hand de derailleur afstellen en met de ander aan de trapper draaien. De versnelling staat te licht of te zwaar afgesteld als de ketting ratelt of wanneer een lichte versnelling zwaar trapt en vice versa. Draai aan de zwarte knop waar de kabel de derailleur in gaat.

 

Kabels

Door veelvuldig gebruik kunnen kabels verslijten. Loop alle kabels na en vervang zo nodig de kapotte. Binnenkabels die stroef door de buitenkabel lopen smeer je.

 

Bouten en moeren

Alle onderdelen van de fiets gaan werken als je de fiets in gebruik neemt. Dit komt door de trillingen, weersomstandigheden en materialen. Loop daarom eens per jaar alle bouten en moeren na. Zitten deze nog stak genoeg en zijn ze niet gaan roesten? Draai ze zo nodig aan of vervang de verroeste exemplaren. Roest kun je tegengaan door de bouten en moeren in te smeren met vaseline.

 

De banden

De banden pomp je elke drie à vier weken op. Controleer dan tegelijkertijd of er geen scheurtjes in de buitenband zitten en of deze nog voldoende profiel heeft. Een band met scheurtjes vergroot de kans op lekrijden en zonder profiel heb je minder grip op de weg.

 

De verlichting

Ook al is het ’s avonds langer licht, je verlichting en reflectoren moeten in orde zijn. Dit betekent dat:

 1. Je een werkend voor- en achterlicht hebt.
 2. Er witte of gele reflectoren zitten op je trappers en wielen.
 3. Er een rode reflector achterop je fiets zit.

Heb je dit niet op orde, dan riskeer je een boete van €55 plus €9 administratiekosten. Daar kun je heel wat verfrissende drankjes op het terras voor bestellen.

 

Ga goed voorbereid op pad

Dan nu nog een aantal tips waarmee je altijd goed voorbereid van huis gaat:

 1. Neem altijd een bandenreparatieset mee. Stop deze in je zadeltas zodat je de spullen nooit vergeet.
 2. Leg een setje regenkleding in je fietstas. Zo haal je geen nat pak als het weer plots omslaat.
 3. Neem genoeg drinken en eten mee voor onderweg.
 4. Stippel je route van te voren uit zodat je niet verdwaalt. Gebruik eventueel een fiets-gps.

 

Heb je geen tijd om je fiets zelf een onderhoudsbeurt te geven of ben je niet technisch aangelegd? Ga dan langs bij een professionele fietsenmaker. Geniet jij dit fietsseizoen ook van een soepele fietsrit.

4 Berichten
 • Renata Janowska

  Hallo, we hebben een kinderfiets besteld en vanmiddag ontvangen maar de voorband is lek. Factuurnummer 4209445. Hoe lossen we dit op?

  24 september 2019 at 17:06 Beantwoorden
  • tom-blog

   Dag Renata,

   Wat vervelend! We nemen zo snel mogelijk contact met je op via de mail en zullen dit voor je oplossen.

   25 september 2019 at 09:53 Beantwoorden
 • frans

  Ik heb een Ridley Tempo van 2019 daar zijn, prefab, op de achtervork 2 boorgaten -0- 6mm op een afstand van H/H van 400mm ten behoeve van een speciale fietsstandaard.
  Kan iemand mij helpen waar die te verkrijgen is, ik bebruik hem.veel in de stad.

  8 mei 2019 at 11:43 Beantwoorden

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.