Top
Fietsen in de sneeuw - Zo voorkom je gevaarlijke valpartijen
fade
4448
post-template-default,single,single-post,postid-4448,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo voorkom je valpartijen in de winter

fietsen in de sneeuw

Zo voorkom je valpartijen in de winter

Een glad of besneeuwd wegdek zorgt in de winter soms voor een vervelende valpartij. In de winter zit de wachtkamer van de spoedeisend hulp dan ook vaak vol met fietsers die zijn uitgegleden op de glibberige paden. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds beter gestrooid, maar zelf kan je ook maatregelen nemen om een val te voorkomen. Welke dat zijn lees je in deze blog.

 

Banden

De banden zorgen dat je grip op de weg hebt. Hoe meer profiel een band heeft, hoe beter de grip is. Controleer in de winter of jouw banden nog genoeg profiel hebben of stap over op winterbanden. Pomp daarnaast de banden niet te hard op; een zachte band is breder en geeft daardoor ook meer grip.

 

Zadel

Zet het zadel een stukje lager, zodat je beter en sneller met je voeten bij de grond kan als je dreigt te vallen.

 

Sneeuw

Als het sneeuwt of heeft gesneeuwd,  kun je het beste door de verse sneeuw fietsen. De platgereden sneeuw is glad en je hebt er geen of weinig grip op waardoor je sneller uitglijdt.

 

Remmen

Probeer plotseling of hard remmen te voorkomen. De kans is dan namelijk groot dat je slipt en valt. Houd daarom afstand van andere fietsers en laat je uitrollen wanneer je ziet dat het stoplicht op rood springt en rem dan langzaam af.

 

Onderhoud

Het is belangrijk dat je jouw fiets goed onderhoudt. Check regelmatig de remmen, kettingspanning, bandenspanning en het profiel op de banden en maak hem regelmatig schoon. De pekel en het zout op de weg tast namelijk de lak aan. In het artikel over fietsonderhoud in de winter lees je hier meer over.

 

Verlichting

Zorg dat jouw fiets uitgerust is met goede verlichting. In de winter is het vroeg donker en als het sneeuwt of regent ben je ook minder goed zichtbaar. Met een goede set fietsverlichting val je op voor andere weggebruikers en voorkom je ongelukken.

 

Beveiliging

Omdat het vroeger donker is, zijn fietsendieven ook actiever. Beveilig je fiets dus met een goed fietsslot. De meeste fietsen zijn standaard uitgerust met een ringslot, maar gebruik voor extra zekerheid ook een kettingslot of kabelslot en zet je fiets daarmee vast aan het fietsenrek. Zo voorkom je vervelende verrassingen als je ’s ochtends je fiets wilt pakken.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.