Top
Fietsonderhoud zomer: zo geniet je dit fietsseizoen optimaal van jouw fiets
fade
4768
post-template-default,single,single-post,postid-4768,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo geniet je dit fietsseizoen optimaal van jouw fiets

Zo geniet je dit fietsseizoen optimaal van jouw fiets

Nu de lente is begonnen en het fietsseizoen is geopend, is het tijd om er weer op uit te trekken. Op een goede fiets geniet je nog meer van een ontspannende fietstocht. Voor het fietsseizoen begint is het belangrijk dat je de fiets helemaal na loopt en controleert of alles nog werkt. Controleer ook tijdens het fietsseizoen de fiets regelmatig, zodat jouw fiets in topconditie blijft en je veel zorgeloze kilometers maakt. 

 

Geef de fiets een servicebeurt

Begin het fietsseizoen goed en geef de fiets een servicebeurt bij een fietsenmaker bij jou in de buurt. Een expert controleert de hele fiets op een aantal belangrijke punten. Zo worden bijvoorbeeld de remmen gecontroleerd en opnieuw afgesteld, worden alle draaiende delen aangedraaid, wordt de ketting op spanning gebracht en worden de versnellingen opnieuw afgesteld. Hierdoor fiets je veilig en soepel door het Nederlandse landschap.

 

Fiets schoonmaken

Maak de fiets regelmatig schoon door hem af te spoelen met een zachte waterstraal. Als er vuil tussen de onderdelen komt, beschadigen ze. Hierdoor slijt de fiets sneller en gaat hij minder lang mee. Spoel hem daarom eens per maand af. Gebruik hier nooit een hogedrukspuit voor, want daarmee spuit je het vuil verder in de onderdelen. Spuit een elektrische fiets nooit af, maar maak hem schoon met een natte doek.

 

Zadelhoogte bepalen

Door het zadel en stuur juist af te stellen voorkom je rug- en zadelpijn. De zadelhoogte is de afstand vanaf de bovenkant van het zadel tot het hart van de pedaalas. De juiste zadelhoogte bereken je door je binnenbeenlengte op te meten. Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar en meet de afstand van kruis tot grond. Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met 1,08. Het zadel staat op de juiste hoogte afgesteld als je knieën bij strekking licht gebogen zijn en je heupen niet bewegen als je fietst.

 

binnenbeenlengte meten

 

Stuur afstellen

De hoogte van het stuur is afhankelijk van de manier waarop je de fiets gebruikt. Bij sportfietsers zoals wielrenners en mountainbikers staat het stuur lager dan het zadel, zodat ze minder luchtweerstand hebben. Bij gewone fietsen staat het stuur hoger dan het zadel en heb je een rechte zithouding. Er is geen manier waarop je de juiste stuurhoogte berekent, maar er zijn wel een aantal vuistregels:

  • De rug mag niet te bol of te hol staan.
  • De rug moet een lichte kromming hebben.
  • De armen moeten licht gebogen zijn.

Wanneer je lange fietstochten maakt, is het fijn als je van zitpositie kunt wisselen. Hierdoor heb je minder snel last van je rug en schouders. Een vlinderstuur kun je op verschillende manieren vastpakken, waardoor je telkens van zitpositie kunt wisselen.

 

De banden

Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van de banden. Een te lage bandenspanning vergroot het lekrijden en fietst zwaarder. Ook slijten de banden dan sneller. Banden met te weinig profiel verliezen grip op de weg. Dit veroorzaak valpartijen. Door je banden regelmatig te controleren fiets je veilig en comfortabel.

 

Gebruik de juiste fietsaccessoires

Fietsaccessoires verhogen het fietscomfort. Een fietscomputer houdt onder andere bij hoeveel kilometers je hebt gefietst en hoe lang je onderweg bent. In een fietstas neem je op een veilige manier allerlei extra spullen mee zoals een regenjas of eten en drinken. Monteer daarnaast een bidonhouder op het frame, zodat je makkelijk bij jouw drinken kan.

 

De accu van de elektrische fiets opladen

Fiets je op een elektrische fiets? Zorg dat de accu helemaal is opgeladen voor je vertrekt. We schreven eerder al dat je in de winter de accu op de juiste manier moet opladen om de levensduur te verlengen. In de lente- en zomermaanden is het ook belangrijk dat je de accu op de juiste manier oplaadt. Laad de accu niet op in een ruimte met te hoge temperaturen, maar bij voorkeur op kamertemperatuur. Gebruik je de elektrische fiets niet? Bewaar de accu dan op een koele plek. Laad de accu niet te vaak op en laat hem ook niet te vaak ontladen. Als je de accu te vaak ontlaadt en oplaadt, verkort je de levensduur en vermindert de accucapaciteit.

 

De elektrische fiets parkeren

Wil je onderweg even uitrusten en wat eten en drinken? Zet een elektrische fiets dan niet in de felle zon. De accu kan dan oververhit raken en kapot gaan. Zet hem daarom altijd in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom of overkapping.

 

Met al deze tips verleng je de levensduur van jouw (elektrische) fiets en geniet je dit fietsseizoen van heel veel onbezorgde kilometers.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.