Top
Waar moet je op letten bij een fietszitje - samen veilig op de fiets
fade
4605
post-template-default,single,single-post,postid-4605,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Alle ins en outs over fietszitjes

fietszitje

Alle ins en outs over fietszitjes

Geniet jij ook van een fietstocht terwijl jouw kind voor of achterop zit in een fietszitje? Je wilt natuurlijk wel zo veilig mogelijk samen op de fiets zitten. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten als je jouw kind in een fietszitje meeneemt en welke alternatieven er zijn, zodat jullie onbezorgd kunnen genieten van een fijne fietstocht.

 

Vanaf welke leeftijd mag een kind in een fietszitje

Zodra een kind zelfstandig rechtop kan zitten, mag je met een kind in een fietszitje fietsen. Kinderen tot 15 kilo kan je in een voorzitje aan het stuur zetten, kinderen zwaarder dan 15 kilo zet je in een achterzitje op de bagagedrager. Dit fietst stabieler en is daarom veiliger. De meeste achterzitjes zijn belastbaar tot 22 kilo en geschikt voor kinderen tot 6 jaar.

 

Veilig onderweg

Het is belangrijk dat jouw kind veilig in het fietszitje zit. Voeten tussen de spaken en nare valpartijen zijn de meest voorkomende ongelukken bij kinderen die in een fietszitje zitten. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen als jullie genieten van een heerlijke fietstocht. Er zijn gelukkig een heleboel middelen waarmee je deze en andere ongelukken voorkomt, zodat jullie zorgeloos kunnen genieten van een fijne fietstocht in het zonnetje.

 

Voetsteuntjes

Veel fietszitjes zijn uitgerust met voetsteuntjes. Hier zet je de voeten in en met een klein riempje zet je ze vast. Hiermee voorkom je dat spartelende voetjes tussen de spaken komen. Zitten er geen voetsteuntjes bij het fietszitje? Koop deze dan los en monteer ze op de fiets. Zet jouw kind daarnaast altijd vast met de riempjes van het fietszitje, zodat ze tijdens de rit niet uit het stoeltje vallen.

 

Jasbeschermers

Een jasbeschermer schermt de spaken af, daarmee voorkom je dat voeten tussen de spaken raken.

 

Dubbele standaard

Met een dubbele standaard staat de fiets recht en haal je jouw kind makkelijker uit het fietszitje. Bij een enkele standaard staat de fiets schuin. Omdat het zwaartepunt voor of achter op de fiets zit, is de kans groter dat de fiets omvalt. Met een dubbele standaard voorkom je dit.

 

Windscherm

Monteer bij een voorzitje altijd een windscherm op het stuur. Het windscherm beschermt jouw kind tegen de wind, zon en regen.

 

Moederfiets

De moederfiets is de meest veilige fiets waarop je kinderen in een fietszitje meeneemt. Het stuur is breder en de afstand tussen het stuur en het zadel is groter, zodat jij en jouw kind comfortabel en veilig op de fiets zitten Daarnaast is een moederfiets uitgerust met een dubbele standaard en een stuurslot of stuurbegrenzer en dankzij de lage uitstap stap je makkelijker op en af.

 

Andere manieren om kinderen te vervoeren op de fiets

Naast het fietszitje zijn er nog andere manieren waarop je kinderen veilig meeneemt op de fiets. Bijvoorbeeld met een bakfiets. Deze zijn stabieler, je kan meerdere kinderen tegelijk meenemen en je houdt ruimte over voor bagage. Een andere, goedkopere oplossing, is een aanhangfiets of een fietskar. Op een aanhangfiets fietsen kinderen achter de fiets van de ouder mee en leren ze op een veilige manier hoe het is om door het drukke verkeer te fietsen. Een ideale voorbereiding op het leren fietsen. Het grote voordeel van een fietskar is dat je meerdere kinderen tegelijk kunt vervoeren en dat ze droog zitten als het regent.

 

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.