Top
Hulp bij het vinden van de juiste fietsband voor de herfst
fade
4967
post-template-default,single,single-post,postid-4967,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hulp bij het vinden van de juiste fietsband

Welke fietsband heb ik nodig

Hulp bij het vinden van de juiste fietsband

Regen, sneeuw, een glad wegdek,  je krijgt er allemaal mee te maken wanneer je vaak op de fiets zit. Fietsbanden met voldoende profiel zorgen ervoor dat je grip op de weg hebt. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig controleert of je banden niet versleten zijn. Zijn je banden toe aan vervanging? Dan lees je hier waar je op moet letten tijdens de aanschaf. En we geven handige tips hoe je de glibberige fietspaden trotseert.

 

Welke maat fietsband heb je nodig

Het vinden van de juiste fietsband begint bij het kiezen van de juiste maat. Dat is heel simpel, want deze staat aangegeven op je oude buiten- of binnenband. Houd deze maat altijd aan wanneer je een nieuwe fietsband aanschaft. Er zijn twee maatsoorten:

  • De inchmaat
  • De ETRTO-maat

De inchmaat is onderverdeeld in het Nederlands/Engels-systeem, Duits-systeem en het Frans-systeem. Omdat dit voor veel verwarring zorgde, hebben fabrikanten een universele maataanduiding ontwikkeld: de ETRTO-maat. Wil je de verschillende maataanduidingen in elkaar omzetten? Gebruik dan ons fietsbanden maattabel.

 

Op ieder fiets past een band

Elk type fiets heeft een andere soort fietsband nodig. Dit heeft te maken met de manier waarop je de fiets gebruikt. De band van een stadfiets moet slijtvast zijn, comfortabel fietsen en een gematigd profiel hebben zodat je voldoende grip op de weg hebt. Bij een racefietsband is het juist van belang dat je weinig rolweerstand hebt. Racefietsen hebben daarom dunne banden met weinig tot geen profiel. Mountainbikebanden hebben op zanderige paden juist extra grip nodig en hebben daarom brede banden met extra veel profiel.

 

Het profiel van de buitenband

Wanneer het regent, er bladeren op de weg liggen of als het heeft gevroren zijn de fietspaden gladder dan normaal. Het dan belangrijk dat je voldoende grip het. Daar zorgt het profiel van de buitenband voor. Hoe meer profiel de band heeft, hoe meer grip je hebt. Er bestaan zelfs speciale winterbanden die extra veel profiel en soms zelfs spikes hebben. Veel automobilisten wisselen hun banden in de wintermaanden om, dus waarom zou je dat ook niet doen bij je fiets?

 

Rolweerstand

Meer profiel op de fietsband zorgt er wel voor dat je een hogere rolweerstand hebt. Dat betekent dat je harder moet trappen om vooruit te komen. Op een normale stadsfiets zal je dit niet meteen merken, maar op een racefiets of toerfiets is het verschil wel groter. Maak dan een goede afweging tussen de grip en een lagere rolweerstand.

 

Bandenspanning

Controleer elke drie à vier weken de bandenspanning. Slappe fietsbanden slijten sneller en fietsten een stuk zwaarder. Een te harde fietsband vangt de schokken van de weg niet goed op, waardoor de fiets gaat trillen. Op de zijkant van de band staat aangegeven hoeveel bar lucht er minimaal in de band moet. Met een vloerpomp met drukmeter zie je exact hoeveel Bar lucht er in de band zit.

 

Het ventiel

Aan de binnenband zit het ventiel vast. Deze moet goed door het ventielgat in de velg passen. Kies dus voor een binnenband met het juiste ventiel. Er zijn drie soorten ventielen:

  • Het Dunlopventiel (ook wel Hollands ventiel genoemd)
  • Het Frans ventiel
  • Het autoventiel

Het Dunlopventiel is het meest gebruikte ventiel in Nederland. Je ziet dit type vooral terug bij stadfietsen. Het Frans ventiel is een stuk smaller. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor racefietsen met smalle velgen. Het autoventiel zie je vooral terug bij mountainbikes. Omdat in Nederland het Dunlopventiel het vaakst voorkomt, hebben de meeste fietspompen hier een standaard aansluiting voor. Voor de overige ventielsoorten zet je een verloopstuk op de slang.

 

Reflectie

In Nederland is het verplicht om witte of gele reflectoren op de wielen of banden te hebben. Hiermee val je op voor verkeer dat je vanaf de zijkant nadert. Controleer daarom regelmatig of er nog voldoende reflectie op de buitenband zit.

 

Reparatiesetjes voor onderweg

Een lekke band kan je soms verrassen. Doorfietsen op een platte band brengt alleen maar meer schade aan de fiets. Je rijdt er niet alleen de band mee kapot, maar ook de velgen. Neem een klein reparatiesetje mee in een zadeltas of stuurtas. Heb je een lekke band, dan repareer je hier de band mee. Met een mini-pomp pomp je de band daarna weer op.

 

Zo trotseer je de gladde fietspaden

Met goede fietsbanden kom je al een heel eind op de glibberige wegen, maar er zijn nog meer aanpassingen die je aan je fiets kunt doen. Pomp de banden bijvoorbeeld niet te hard op. Een zachte band is breder en biedt daardoor meer grip. Zet daarnaast het zadel een stukje lager zodat je sneller met je voeten bij de grond kunt als je moet remmen of uitglijdt. Neem tot slot altijd een regenpak en een reservesetje fietsverlichting mee. Zo kom je altijd droog en veilig op je eindbestemming aan.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.