Top
Fietsroutes - Lees hier meer over de mooiste fietsroutes van Nederland
fade
4653
post-template-default,single,single-post,postid-4653,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De mooiste fietsroutes van Nederland

mooiste fietsroutes Nederland

De mooiste fietsroutes van Nederland

In het voorjaar trekken veel Nederlanders erop uit voor een ontspannende fietstocht door de natuur. In Nederland zijn er talloze fietsroutes die je langs de mooiste plekken van het land voeren. De mooiste fietsroutes van Nederland hebben we in deze blog voor je op een rijtje gezet. Geselecteerd per provincie, zodat jij direct ziet waar je moet zijn.

 

Fietsroutes in Gelderland

 

De Veluwe

De Veluwe is hét fietsgebied van Gelderland. In Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je een uitgebreid fietsroutenetwerk. De verschillende routes leiden je door de bossen of over de heidevelden, grasvlaktes en stuifzandduinen. In deze prachtige omgeving kom je allerlei diersoorten tegen, van vogels tot zwijnen en als je geluk hebt een ree of hert. Tussen al het moois van de natuur kom je ook allerlei kunstwerken en architectonische gebouwen tegen. Bijvoorbeeld het Kröller-Müller museum met een grote beelden tuin waar je doorheen kunt wandelen of je kunt er de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld bekijken.

 

Wijnroute winterswijk

Naast de vele fietsroutes op de Veluwe heeft Gelderland verschillende fietsroutes die je door de provincie heen leiden, zoals de wijnroute bij Winterswijk. Deze 54 kilometer lange route voert je door de omgeving van Winterswijk. Op deze route wisselen cultuur en culinair met elkaar af. In Berenschot kom je langs de oude watermolen uit 1749, waarna je doorfietst langs de oevers van de Sneerbeek. Hier broedt onder andere de zeer zeldzame ijsvogel. Tijdens de fietstocht kom je ook veel scholtenboerderijen tegen die typerend zijn voor de Winterwijkse omgeving. Ten westen van Winterswijk vind je het Korenburgerveen, één van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Tussendoor kun je stoppen bij één van de wijngaarden die op de route liggen. Hier kun je genieten van een wijnproeverij of een rondleiding door de wijngaard.

 

Fietsroutes in Noord-Brabant

 

De Nieuw Hollandse Waterlinie

De Nieuw Hollandse Waterlinie is de belangrijkste verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis en loop vanaf de Zuiderzee tot aan de Biesbosch. De gehele Waterlinie is 85 kilometer, maar je kunt ook een klein deel van deze fietsroute fietsen. In totaal staan er 46 forten langs de route en je komt lang belangrijke vestigingssteden als Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. De Waterlinie was een verdedigingswapen tijdens verschillende oorlogen. Wanneer de vijand eraan kwam werden stukken polderland door een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen 40 cm onderwater gezet. Nu is de Nieuw Hollandse Waterlinie een recreatiegebied waar je kunt genieten van een fietstocht door de natuur, maar ook kunt deelnemen aan de activiteiten die bij de verschillende forten worden georganiseerd.

 

Fietsen door de Kempen

De Kempen is recreatiegebied waar vroeger keuterboeren woonde en de smokkelaars en marskramers door het gebied zwierven. Nu kun je via de vele fietsroutes de vele dorpen en mooie natuur verkennen. Op de schaalgraslanden vind je de sterzegge, ronde zonnedauw en de bloemen van de moeraswolfsklauw. Het natte en soms moerasachtige gebied trekt veel watervogels aan, zoals de smient, pijlstaarteend, de kuifeend, de wilde zwaan en de roerdomp. In typisch Brabantse dorpen en steden kunnen tijdens de fietstocht genieten van echt bourgondisch eten en drinken.

 

Fietsroutes in Limburg

 

Fietsen door de grotten

De wat avontuurlijkere fietser kan in Limburg zijn hart ophalen tijdens een grotbike tour in de grotten van Valkenburg. Een tocht van ruim 8 kilometer neemt je mee door de Sibbergroeve, het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa. Je fietst op een speciale cave bike: een speciale mountainbike zonder ketting speciaal gemaakt voor deze bijzondere fietsroute. Je ontdekt samen met de gids de gele mergel steengroeven. Deze actieve tocht is gemaakt voor liefhebbers van actie en avontuur. De rit duurt ongeveer 1,5 uur en kost €27,- per persoon inclusief bescherming, fiets en een ervaren gids.

 

Park Gravenroderoute

Tijdens deze fietsroute ontdek je het landschap van Zuid-Limburg. De knooppunten op deze fietsroute zorgen ervoor dat je makkelijk de weg vindt. Je komt tijdens de rit langs verschillende bezienswaardigheden zoals Abdij Rolduc, Watertoren Rimburg, de Botanische Tuinen in Kerkrade en de Wilhelminaberg in Landgraaf. De fietsroute is 24 kilometer lang en is redelijk heuvelachtig. Op de route zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf weer op te laden met een hapje en een drankje, zodat je daarna weer vol energie de rest van de route kunt verkennen.

 

Fietsroutes in Groningen

 

Een fietstocht langs de Waddenzee

Deze korte fietsroute voert langs de Waddenzee door pittoreske plaatsjes en het polderachtige landschap. De route start in Pieterburen. Hier kun je vooraf of achteraf een bezoek brengen aan de bekende zeehondencrèche. Vanuit Pieterburen fiets je richting de eerste bezienswaardigheid, de Petruskerk. Je fietst daarna verder langs verschillende wierdedorpen die nog grotendeels in takt zijn. Usquert is zo een wierdedrop. Hier kun je een bezoekje brengen aan de Protestantse Kerk Nederland en molen Eva. De fietsroute loopt verder naar het plaatsje Warffum, waar je de hoogste wierden in de provincie vindt. Vanuit Warffum fiets je weer richting het eindpunt in Pieterburen. Onderweg kom je de laatste bezienswaardigheid van de fietsroute tegen, molen Jonge Hendrik.

 

Fietsroutes in Overijssel

 

Rondje Giethoorn Blokzijl

Giethoorn wordt ook wel Hollands Venetië genoemd. De waterwegen en bruggetjes ogen idyllisch en geven je het gevoel dat je in Venetië bent, maar dan in eigen land. De omgeving van Giethoorn is ook de moeite waard voor een uitgebreide fietstocht. De fietsroute Rondje Giethoorn Blokzijl is 40 kilometer lang en voert je via verschillende knooppunten door Giethoorn, Blokzijl en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je komt langs molens, sluizen, pittoreske dorpen, trilveen en kraggen. Deze fietsroute kun je combineren met een boottocht. Op de watertaxi mag de fiets mee, waardoor je verschillende routes met elkaar kunt combineren.

 

Raalte-Hellendoorn-Luttenberg

Deze fietsroute voert je langs de prachtige natuur en de oude landgoederen vlakbij de Sallandse Heuvelrug. Je begint in Raalte en fietst door het buurtschap Schoonheten waar het landgoed Schoonheten verscholen tussen de bossen, weilanden en akkers ligt. Wanneer je hier een tussenstop maakt kun je de binnen- en buitentuin bekijken of vruchten plukken in de grote moestuin. In de kelders van het landgoed vind je een ijskelder waar verschillende vleermuissoorten zich huisvesten. Na deze stop fiets je door de heide en bossen richting de Hellendoornse Berg. Deze stevig klim kom je ongeveer halverwege tegen. Vervolg de fietsroute via schaapskooi bij Haarle en fiets dan weer terug naar Raalte.

 

Fietsroutes in Drenthe

 

Fietsen langs de hunebedden en door de Drentsche Aa

In Drenthe vind je overblijfselen van de eeuwenoude hunebedden. Tijdens deze 53 kilometer lange fietsroute kom je langs hunebed D17, D18, D14, D13, D10 en D02. Ieder hunebed is uniek en heeft zijn eigen verhaal en bijzonderheden. De fietsroute neemt je mee door de Drentsche Aa waar je karakteristieke Saksische boerderijen tegen komt en kunt genieten van het best bewaarde beek- en esdoornlandschap.

 

Vechtdallijn Coevorden-Nieuw-Amsterdam-Emmen

Deze fietsroute begint in Coevorden en eindigt in Emmen. In de oude vestigingsstad Coevorden fiets je door het historisch centrum. Vervolgens fiets je de stadsgracht over en vervolg je de fietsroute langs het Stieltjeskanaal. Via dit kanaal en het polderlandschap fiets je naar de Verlengde Hoogeveensche Vaart in Nieuw-Amsterdam. Onderweg is er genoeg plek waar je kunt stoppen voor een lekker lunch of een kopje koffie. Vanuit Nieuw-Amsterdam fiets je richting Emmen. Onderweg kom je lang de Grote Rietplas, een kunstmatig aangelegd recreatiemeer. De fietsroute eindigt in Emmen, waar je langs verschillende bezienswaardigheden komt.

 

Fietsroutes in Noord-Holland

 

Amsterdam – Monnickendam – Volendam – Marken

De bijna 60 kilometer lange fietsroute start in Amsterdam vlak bij het centraal station. Vervolgens fiets je de stad uit en pak je de veerpond naar Amsterdam-Noord. Je komt dan langs Molen d’Admiraal die gebouwd is in 1972. Je vervolgt de weg langs het NoordHollandsch Kanaal en de Broerkervaart waarna je aankomt in Monnickendam. Hier kun je afstappen en een wandeling maken over de omwalling die rondom de stad staat. Vanuit Monnickendam vertrek je naar Volendam, bekend van de klederdracht, vis en natuurlijk de muziek van Jan Smit, BZN en Nick en Simon. Vanuit Volendam pak je de veerpond naar Marken. Een schilderachtig dorp waar je tientallen Rijksmonumenten vindt. Nadat je Marken uitgebreid hebt verkend, vertrek je langs de oevers van het IJmeer terug naar Amsterdam.

 

De Kop van Noord-Holland: Den Helder

In de haven van Den Helder start deze 32 kilometer lange fietsroute langs de kust. Je maakt een tussenstop bij het Marinemuseum waar je alles te weten komt over de historie van de Nederlandse marine. Vervolgens fiets je door de duinen naar de vuurtoren Lange Jaap, de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. Na deze bezienswaardigheid fiets je door het bos, de duinen en de akkers naar Julianadorp om vervolgens via de kust weer naar Den Helder terug te fietsen.

 

Fietsroutes in Zuid-Holland

 

Fietsen langs de Lek

Zuid-Holland heeft een divers landschap van stedelijk gebied tot uitgestrekte polders vol molens. Deze fietsroute neemt je mee langs een groot poldergebied in de Alblasserwaard. De fietsroute start in Krimpen aan de Lek en voert je over de dijk naar Nieuw-Lekkerland. In Nieuw-Lekkerland kom je de eerste molen, korenmolen De Recht, op de fietsroute tegen. Vanuit Nieuw-Lekkerland steek je met het veerpondje de Lek over en fiets je via Bleskensgraaf en Giessenburg door de polders richting Noordeloos. Onderweg kom je opnieuw een molen tegen, De Vriendschap gebouwd in 1890. In Noordeloos kun je een pauze inlassen bij één van de vele eetgelegenheden. Nadat je weer bent opgeladen fiets je terug naar Nieuw-Lekkerland om weer te eindigen in Krimpen aan de Lek.

 

Stad en strand

De fietsroute combineert de drukke Haagse binnenstad met het strand van Scheveningen. Je begint in Zoetermeer waar je via de polders en het recreatiegebied Buijtenpark en Vlietland naar kasteel Duivenvoorden fietst. De vogelliefhebber kan ondertussen zijn hart ophalen bij de Vogelplas Starrevaart. Bij deze aangelegde plas kun je veel vogelsoorten bewonderen in de vogelkijkhut. Vlakbij kasteel Duivenvoorden ligt kasteel Ter Horst. Na een bezoek aan deze historische hoogtepunten fiets je door naar het strand van Scheveningen. Hier kun je even uitwaaien of genieten van een kopje koffie bij één van de vele strandtentjes in de zomer. Vanuit Scheveningen loopt de fietsroute door naar Den Haag. Hier kun je de Tweede en Eerste kamer bezoeken, maar ook de Ridderzaal, Trêveszaal en het Torentje. Na een bezoek aan de stad fiets weer door een groene omgeving en verschillende recreatiegebieden naar Zoetermeer.

 

Fietsroutes in Utrecht

 

Reeuwijkse Plassen

In het Groene Hart in de provincie Utrecht liggen de Reeuwijkse Plassen. De 47 kilometer lange fietsroute start in Oudewater. Vanuit deze plaats fiets je door het groene voormalig poldergebied naar de Oudkoopse Molen. Nadat je een kijkje hebt genomen bij deze molen uit de zeventiende eeuw fiets je richting de Reeuwijkse Plassen. In dit gebied leven diverse vogelsoorten en groeien er prachtige bloemen en planten. De fietsroute vervolgt zich richting Gouda. Deze kaasstad is bekend van de Goudse kazen. De historische binnenstad met een authentiek grachtenstelsel is zeker een bezoekje waard. Wanneer je Gouda hebt verkend fiets je door richting het museum Bisdom van Vliet. In dit oude herenhuis vind je een unieke verzameling van antiek aardewerk, porselein en antieke meubelen. Hierna fiets je weer door naar het eindpunt in Oudewater.

 

Een fietstocht langs prachtige landhuizen

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je naast de natuur ook een aantal monumentale landhuizen. Het is een lange fietsroute van 66 kilometer die begint in Cothen. Vanuit daar vertrek je richting het polderlandschap van de Kromme Rijnstreek. Daar kom je langs de eerste drie landhuizen, Leeuwenburgh, Boswijk en de Horst. Na een bezoek aan deze landhuizen fiets je richting de Utrechtse Heuvelrug. In dit gebied wisselt het landschap af tussen heidenvelden, zandvlaktes en bosgebied. Via de Utrechtse Heuvelrug fiets je naar de Gelderse Vallei. In dit gebied kom je weer een aantal monumentale landhuizen tegen, zoals Huize Den Teek en Huize ’t Stort. Daarna fiets je door naar de Kromme Rijnstreek. Hier kom je het landhuis Darthuizen en Broekhuize als laatste tegen voor je naar het eindpunt fietst.

 

Fietsroutes in Zeeland

 

Verken Schouwen-Duivenland op de fiets

Deze 51 kilometer lange fietsroute neemt je mee over het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. De fietsroute loopt langs het strand, de akkers, molens en pittoreske dorpjes. De fietsroute begint in Noordwelle. Je rijdt via de Noordzee richting de bekende Brouwersdam en langs het Grevelingenmeer. In dit gebied grazen wilde fjorden en broeden verschillende vogelsoorten. In het broedseizoen is dit gebied gesloten voor bezoekers. Na dit stukje natuur fiets je door en kom je molen de Haan tegen. De weg vervolgt zich via de Drieschorpolder naar Zierikzee. Een kleine stad waar je veel monumentale panden vindt. Vanuit hier fiets je verder naar Nationaal Park de Oosterschelde en natuurgebied de Schelphoek. Dit natuurgebied is ontstaan na de Watersnoodramp. Via Serooske rijd je terug de polder in en fiets je terug naar het eindpunt in Noordwelle.

 

De Oosterscheldekering

Deze fietsroute neemt je mee door de natuur rondom de Oosterscheldekering. Je start in Veere, vanuit daar fiets je langs het Veerse Meer. Dit meer is ontstaan na de afdamming van het Veerse Gat, toen de Deltawerken werden aangelegd. In het meer leven veel waterdieren, zoals de zuiderzeekrab, trompetkalkkokerworm en palingbrood. Na het Veerse Meer fiets je door naar een duin- en bosgebied. Hier groeien en bloeien prachtige bloemen en planten en vind je verschillende vogelsoorten. Als je gelukt hebt kom je onderweg een paar konijnen, reeën en vossen tegen. Je verlaat de natuur om door te fietsen naar de Oosterscheldekering. Hier fiets je een klein stukje over om vervolgens een tussenstop te maken bij Neeltje Jans. Na een hapje en een drankje vervolg je de route. De laatste bezienswaardigheid op deze route is molen De Koe, waarna je weer terug fietst naar het eindpunt in Veere.

 

Fietsroutes in Flevoland

 

Rondom Urk

Deze 57 kilometer lange fietstocht neemt je vanuit het Urk mee door de Noordoostpolder. Urk is een authentiek vissersdorp, dat voor de drooglegging van Flevoland een klein eilandje in de Zuiderzee was. Vanuit Urk sla je af richting het polderlandschap van Emmeloord. Vanaf daar verandert de polder in bosgebied. Vlak voor het Voorsterbos kom je langs Netl de Wildste Tuin. Hier kun je een kleine tussenstop maken. Na het bos kom je weer terecht in de polder. Op dit stuk zie je veel fruitgaarden, waar je een tussenstop kunt maken en wat vers fruit kunt eten. Na deze stop heb je weer genoeg energie voor het laatste gedeelte van de fietsroute. Het laatste stuk fiets je door Schokland dat door UNESCO is aangewezen als werelderfgoed. Wil je meer weten over de drooglegging van Flevoland? Stop dan nog even bij Museum Schokland, voor je doorfietst naar het eindpunt van deze fietsroute in Urk.

 

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een moerasachtig gebied dat op sommige punten vier meter onder zeeniveau ligt. Het natuurgebied is bijzonder, omdat de natuur hier volledig zijn gang kan gaan. De fietsroute start vanaf het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Vanuit hier fiets je langs bosgebied de Hollandse Hout. Je vervolgt het fietspad vervolgens richting de Lange Vaart en het Praamwegviaduct. Hier kom je uit bij het drogere deel van het natuurgebied. In dit gedeelte van de Oostvaardersplassen grazen duizenden Edelherten, Konikpaarden en Heckrunderen. Sinds kort broedt de zeearend in het natuurgebied, maar je ziet er ook een heleboel andere vogelsoorten. Wanneer je de vogels goed wilt bekijken fiets je door naar vogelhut de Grauwe Gans. Als je hebt genoten van het uitzicht op de meest bijzondere vogelsoorten, is het tijd om weer terug te fietsen naar het eindpunt.

 

Fietsroutes in Friesland

 

De Elfstedentocht fietsen

Op de fiets giet de Elfstedentocht altijd oan. De fietsroute is wel bestemd voor de geoefende fietser met een goede conditie, want de tocht is maar liefst 261 kilometer lang. Je doet er dus verstandig aan om de route te verdelen over een paar dagen. De fietsroute komt langs alle elf de dorpen van de Elfstedentocht. Ondertussen kun je genieten van het prachtige landschap in de omgeving. Je komt onderweg verschillende molens tegen en een oude burcht vlakbij Sneek, de Epemastate. De fietsroute start en eindigt in Leeuwarden, net zoals bij de schaatsers.

 

2 Berichten
  • King Bikes

    Leuk artikel! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer 🙂

    11 augustus 2017 at 08:56 Beantwoorden

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.