Top
Mountainbike onderhouden winter - onderhoudstips MTB
fade
4229
post-template-default,single,single-post,postid-4229,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Onderhoudstips voor de de mountainbike

onderhoudstips MTB

Onderhoudstips voor de de mountainbike

Nu de herfst is begonnen en het langzaam steeds kouder en natter wordt, zijn de mulle zandwegen veranderd in drassige en modderige paden. Een echte fanatieke mountainbiker laat zich hier niet door tegenhouden en crosst hier zonder aarzelen doorheen. Jij en je mountainbike komen na dit modderige ritje weer besmeurd thuis. Onder een warme douche spoel je alle modder van je af, maar jij bent niet de enige die een douchebeurt kan gebruiken. Jouw mountainbike heeft ook het nodige onderhoud nodig, zodat je in de herfst en winter soepel door de blubber fietst.

 

Zelfonderhoud

In de zomer ben je op de fiets lekker verkleurd, maar nu het kouder wordt en je bruine kleurtje niet van de zon, maar van de modder afkomstig is, is het ook belangrijk om je warm aan te kleden. Trek een lange fietsbroek of beenstukken aan om je benen warm te houden. Een fietsshirt met lange mouwen, armstukken of een windbreaker beschermen je bovenlijf tegen de kou. Wanneer het echt heel koud wordt, is het verstandig om thermokleding onder je fietsoutfit te dragen. Dit houdt de warmte beter vast en je koelt minder snel af. Ideaal wanneer je even stil staat, omdat jij als snelle sprinter even moet wachten tot je fietsmaten de modder hebben getrotseerd. Trek daarnaast een paar fietshandschoenen aan die het zweet afvoeren en zorgen dat je voldoende grip op het stuur houdt. Heb je het dan nog niet warm genoeg? Draag dan onder je fietshelm nog een heerlijk warme muts.

 

Val op

In de herfst en winter is het buiten vroeg donker. Als jij na je werk nog een rondje wilt fietsen, is het belangrijk dat je goed opvalt. Draag daarom een veiligheidshesje en rust je fiets uit met de juiste fietsverlichting en goede reflectoren.

 

MTB schoonmaken

Wacht na een modderige rit niet te lang met het schoonmaken van je mountainbike. Opgedroogd vuil is namelijk een stuk moeilijker te verwijderen. Met een tuinslang en een zachte straal spuit je het zand van de fiets af. Zorg dat je het vuil tussen de schakels van de ketting ook goed verwijdert. Haal met een borstel het vuil tussen de draaiende delen weg en smeer deze en de ketting in met ontvetter. Ontvetten is niet bij iedere poetsbeurt noodzakelijk, hooguit een aantal keer per jaar. Wanneer je de onderdelen wel ontvet, moet je ze ook weer opnieuw smeren. Maak ook de zijkant van de velgen en remblokjes goed schoon door het zand en de modder te verwijderen. Hiermee verleng je de levensduur van je remblokjes. Sop vervolgens je hele fiets in met speciaal reinigingsmiddel en spoel hem daarna weer af met schoon water. Wrijf hem vervolgens droog met een schone doek. Als finishing touch kun je de mountainbike nog oppoetsen met was.

 

Het onderhoud van de MTB

Het schoonmaken van je MTB na iedere rit is een onderdeel van het onderhoud. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een aantal onderdelen te checken:

  • De banden en wielen: controleer de bandenspanning, check of er geen scheurtjes in de buitenband zitten en of er geen spaken loszitten.
  • Bouten en moeren: controleer regelmatig of deze goed vastzitten. Wanneer ze roesten, moet je ze vervangen. Smeer ze regelmatig in met vaseline om roestvorming tegen te gaan of gebruik roestvrijstalen bouten en moeren.
  • Remblokjes: controleer op slijtage en check of ze nog goed zijn afgesteld.
  • Ketting, cassette en kettingbladen: controleer of de ketting nog goed gespannen is en of de cassette en kettingbladen aan vervanging toe zijn.
  • Kabels: controleer op slijtage en vervang ze zo nodig.
  • Smeren: smeer regelmatig alle draaiende en bewegende onderdelen in met vet of olie.

 

Klaar met het onderhoud van je mountainbike? Dan is het eindelijk tijd voor een welverdiende warme douche. Heb je nog meer onderhouds- of schoonmaaktips? Deel ze met ons in een reactie.

 

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.