Top
Onderhoud racefiets - Maak je fiets klaar voor het nieuwe wielerseizoen
fade
4645
post-template-default,single,single-post,postid-4645,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Onderhoud racefiets

onderhoud racefiets

Onderhoud racefiets

Het wielerseizoen is weer begonnen, dus veel renners halen de racefiets weer uit de schuur voor een lange stevige rit. Als de fiets een tijdje heeft stil gestaan doe je er goed aan om hem een flinke onderhoudsbeurt te geven. Het onderhoud van de racefiets vergt wat tijd, kennis en moeite, maar verlengt de levensduur van de fiets en het zorgt ervoor dat je iedere rit veilig op je stalen ros zit.

 

Racefiets schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de fiets met een borstel en een sopje. Borstel het vuil zachtjes van de fiets af, zodat je de lak van het frame niet beschadigt. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken een kleinere borstel of een tandenborstel. Spoel de fiets daarna goed af met een tuinslang met een zachte straal. Doe dit niet met een hogedrukspuit of een harde straal want dan is de kans groot dat je het water in de lagers spuit. Wrijf de fiets daarna zachtjes droog met een schone doek.

 

Ketting onderhoud

De ketting is de aandrijving van de racefiets. Met een goed onderhouden en schone ketting fiets je soepeler en veiliger. Maak de ketting schoon met een speciale kettingreiniger met ontvetter. Hiermee haal je het vuil eenvoudig tussen de schakels vandaan. Maak daarna de tandwielen schoon met een tandwielborstel. Vervolgens smeer je de ketting weer in met kettingolie.

 

Kabel onderhoud

Controleer alle kabels op slijtage en check of de binnenkabel nog soepel door de buitenkabel glijdt. Een kapotte of versleten kabel vervang je. Wanneer de binnenkabel niet goed door de buitenkabel glijdt, moet je deze smeren met smeermiddel. Stel de remkabel en versnellingskabel eventueel opnieuw af. Als je de kabel vervangt is het belangrijk dat je hem na een aantal weken opnieuw afstelt, omdat kabels uitrekken.

 

De remmen

Controleer de remblokjes op slijtage en of ze nog juist staan afgesteld. Als een remblokje versleten is of niet goed staat afgesteld werkt de rem niet goed, en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Wanneer het remblokje versleten is, moet je hem vervangen. Het remblokje moet in zijn geheel op de velg staan wanneer je de rem inknijpt. Wanneer dat niet het geval is stel je de rem opnieuw af. Dit doe je door de bevestigingsbout een stukje los te draaien en de blokjes vervolgens in de juiste positie te brengen. Wanneer er veel vuil tussen de remmen zit gebruik je remreiniger om ze schoon te maken.

 

Wielen

Maak de velgrand na iedere rit schoon, hierdoor gaan de remmen langer mee. Controleer vervolgens de buitenbanden op slijtage en zwakke plekken. Ga ook na of er geen slag in het wiel zit en of het wiel geen losse spaken heeft.

 

Bouten en moeren

Ga na of alle bouten en moeren nog stevig vastzitten en niet zijn verroest. Draai ze zo nodig aan en smeer ze vervolgens in met vaseline om roest te voorkomen. De bouten en moeren die zijn verroest vervang je.

 

Zadel en stuur

Tijdens het fietsen is het belangrijk dat je de juiste zithouding aanneemt. Een juiste zithouding voorkomt rug klachten en zadelpijn. Het zadel staat op de juiste hoogte afgesteld wanneer het been bij strekking licht gebogen is.

 

Het frame

Als laatste check je de lak van het frame. Wanneer de lak is beschadigd kan hier een roestplek ontstaan. De plekken waar de lak is beschadigd werk je bij met een lakstift, lakspuitbus of lak uit blik.

 

Onderhoud racefiets voor en na iedere rit

Vooraf aan iedere rit is het belangrijk dat je de bandenspanning en de remmen controleert. Een juiste bandenspanning verlaagt de rolweerstand, waardoor je meer snelheid kunt maken. Als de racefiets tijdens de rit heel vies is geworden maak je hem na de rit meteen schoon.

 

Het onderhoud van de racefiets vraagt wat tijd, maar als je al deze basisstappen doorloopt begin je goed voorbereid aan dit wielerseizoen en kun je weer heel veel veilige kilometers maken.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.