Top
Wielrennen in de winter - 5 handige tips voor jou en je fiets
fade
4424
post-template-default,single,single-post,postid-4424,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Wielrennen in de winter – 5 tips

wielrennen winter

Wielrennen in de winter – 5 tips

Ben jij een echte bikkel en stap jij ook op jouw racefiets of mountainbike als de temperaturen richting het vriespunt dalen? Dan mag een goede wieleroutfit niet ontbreken. In deze blog geven we tips over wielrennen in de winter, want een echte liefhebber laat zich niet tegenhouden door de kou.

 

Winter wielerkleding

Om ook in de winter warm te blijven op de fiets is het belangrijk dat kleding draagt die past bij de temepraturen. Logisch, maar waar bestaat een winterse wieleroutfit uit? Hanteer in de winter het drie lagen systeem, hiermee weet je zeker dat je warm blijft.

 

De eerste laag bestaat uit thermokleding. Deze laag voert het transpiratievocht af, zodat het verdampt en jij droog en warm blijft. De tweede laag is de isolerende laag. Hiervoor gebruik je een fietsshirt. Deze laag zorgt ervoor dat jouw lichaamstemperatuur op peil blijft. De derde laag bestaat uit een jack of jas die je beschermt tegen de wind en regen. Deze laatste laag hoef je niet altijd te dragen, dat is afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden.

 

Benen

Naast warme bovenkleding is het ook belangrijk om warme onderkleding te dragen. Wanneer de temperatuur boven 10 °C blijft, voldoen beenstukken nog. Zakt de temperatuur onder 10 °C dan is het verstandig om een lange fietsbroek te dragen.

 

Voeten en handen

De meeste raceschoenen zijn zomerschoenen. De mesh stukken zorgen dat de schoenen goed ventileren en de warmte in de zomer goed weg kan. In de winter is het juist belangrijk dat de warmte in de schoen blijft. Draag daarom overschoenen of winter raceschoenen met neopreen in plaats van mesh. Om ook jouw handen warm te houden draag je in de winter handschoenen die de hele hand bedekken, in plaats van de halfopen handschoenen die je in de zomer draagt.

 

Voorkom een ijshoofd

De meeste warmte verlies je via het hoofd. In de winter is het daarom verstandig om onder je helm een muts of, wanneer het echt heel koud is, een balaclava te dragen die het hele gezicht beschermt. Let er bij de aankoop van hoofdbescherming goed op dat het gebied rond je ogen vrij blijft, zodat je goed zicht op de weg houdt. Het gedeelte van het gezicht dat je niet met een muts of balaclava bedekt kun je insmeren met Vaseline, zodat de huid beschermd is tegen de koude tempraturen en  de wind.

 

Denk ook aan het stalen ros

Jezelf beschermen tegen alle winterse weersomstandigheden is natuurlijk belangrijk, maar ook jouw fiets heeft een uitrusting voor de winter nodig. Zoals winterbanden; deze hebben meer profiel, waardoor je meer grip hebt op de gladde wegen. En vergeet niet om fietsverlichting op jouw racefiets of MTB te monteren, want in de winter is het eerder donker en met fietsverlichting ben je dan goed zichtbaar voor ander verkeer. Klaar met fietsen? Lees dan deze handige tips voor het onderhouden van jouw MTB of racefiets in de winter.

 

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.