Top
Zadelpijn voorkomen: zo heb je er nooit meer last van
fade
4861
post-template-default,single,single-post,postid-4861,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zo heb je nooit meer last van zadelpijn

Zadelpijn voorkomen

Zo heb je nooit meer last van zadelpijn

Bij fietsers is zadelpijn een veel voorkomend probleem. De pijn verpest het plezier van een fijne fietstocht, dus je wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf komen. Maar voorkomen is beter dan genezen. In dit artikel leggen we uit hoe zadelpijn ontstaat en hoe je het voorkomt. Zo geniet jij van een pijnvrije fietsrit.

 

Wat is zadelpijn

Zadelpijn ontstaat doordat de druk van het zitvlak niet goed is verdeeld op het zadel. Dat veroorzaakt zadelpijn. Er zijn drie typen zadelpijn:

 • Zadelpijn rond de zitbotjes
 • Zadelpijn bij de billen
 • Zadelpijn aan de voorzijde

Zadelpijn rond de zitbotjes

De zitbotjes staan bij vrouwen verder uit elkaar dan bij mannen. Vrouwen hebben daardoor een breder, maar ook korter zadel nodig. Daarnaast spelen de spieren ook een rol. In de winter fiets je minder, waardoor de bilspieren verslappen. Bouw na de winterstop het fietsen weer langzaam op, zodat de bilspieren kunnen aansterken.

 

Zadelpijn bij de billen

Wanneer je niet op de zitbotjes zit ontstaat er zadelpijn rond de bilspleet en het stuitje. Vaak komt dit doordat het zadel te bol of te zacht is. Hierdoor komt de meeste druk op de bilspleet en op het stuitje te staan. Een harder en platter zadel verhelpt de pijn. Een zadel met een gleuf in het midden werkt ook.

 

Zadelpijn aan de voorzijde

Als het gewicht vooral aan de voorzijde op het zadel druk, ontstaat er zadelpijn rond de geslachtsdelen. Vooral bij mannen is dat een veel voorkomend probleem. Dit type zadelpijn verhelp je door het zadel wat naar voren te kantelen of een zadel te kopen met een uitsparing aan de voorkant.

 

Wat helpt tegen zadelpijn

Krijg je tijdens het fietsen last van zadelpijn, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen:

 • Ga regelmatig verzitten.
 • Controleer of het zadel goed staat afgesteld. Het zadel mag niet te hoog of te laag staan en niet te ver naar voor of achter kantelen.
 • Wissel zitten af met staan.
 • Las eventueel een pauze in. Een stukje wandelen helpt tegen de pijn.

 

Hoe voorkom je zadelpijn

Zadelpijn wordt niet alleen veroorzaakt door het zadel, maar ook door hoe het zadel staat afgesteld. Er zijn drie punten waarop je moet letten bij het afstellen:

 • Zadelhoogte
 • Horizontale zadelstand
 • Afstand tussen stuur en zadel

 

Zadelhoogte

Het zadel staat op de juiste hoogte afgesteld als het been licht gebogen is wanneer de trapper op het laagste punt is. De heupen mogen niet meebewegen tijdens het fietsen.

 

Horizontale zadelstand

Je kunt het zadel ook naar voor en achter verschuiven. Verschuif het zadel net zo lang tot jouw knie recht boven de pedaalas staat als de trapper op het hoogste punt is.

 

Afstand tussen zadel en stuur

De afstand is afhankelijk van hoe diep of rechtop je op de fiets wil zitten. Hoe dieper, hoe verder het stuur van het zadel afstaat. Wil je liever rechtop zitten, dan is de afstand korter.

 

Fietshoudingen

Er zijn drie soorten fietshoudingen:

 • Rechtop
 • Licht voorovergebogen
 • Diep

 

Rechtop

Op een stadsfiets of omafiets zit je rechtop. De afstand tussen het zadel en stuur is dan vrij kort. Bij de juiste afstand zijn de ellebogen licht gebogen.

 

Licht voorovergebogen

Op een hybride, crosshybride of toerfiets zit je licht naar voor gebogen. Het lichaamsgewicht drukt dan niet volledig op het zadel, waardoor je in deze houding het minste kans hebt op zadelpijn.

 

Diep

Deze fietshouding zie je vooral bij racefietsen en mountainbikes. Het zadel en stuur staan dan ver van elkaar af. Hierdoor heb je een betere aerodynamica en kun je sneller fietsen. Bij deze fietshouding drukt al het gewicht op de voorkant van het zadel.

 

Afstand tussen de zitbotjes meten

Tijdens het fietsen zit je voornamelijk op je zitbotjes. Door de afstand tussen de zitbotjes op te meten weet je precies hoe breed het zadel moet zijn. Het meten doe je heel eenvoudig met een stuk golfkarton, krijt en een meetlint.

 

Stap 1: Leg het stuk karton op een stevige vlakke ondergrond, zoals een stoel, en neem dezelfde zithouding aan als op de fiets.

 

Stap 2: Druk stevig met je billen op het karton en wiebel een klein beetje op en neer.

 

Stap 3: Veeg met het krijtje over het karton heen, zodat de afdruk beter ziet.

 

Stap 4: Je ziet nu twee afdrukken op het karton staan. Als je hier de afstand tussen meet, weet je precies hoever jouw zitbotjes uit elkaar staan en hoe breed het zadel moet zijn.

 

Het juiste fietszadel

Het is dus een kwestie van het juiste fietszadel kopen en hem daarna goed af te stellen. Zo geniet je pijnvrij van een lange fietstocht.

 

1Bericht
 • Pingback: Fietsen over de Westfriese Omringdijk - Mam is de hort op

Plaats een bericht

© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.